fredag 19. januar 2018

Rødkattebusk.

God fredag. Overskyet, litt snø i luften. På søndag blir det væromslag. Da blir det sønnavind og temperaturstiging. Da forsvinner nok snøen for denne gang. Ikke fruen imot. Ting går fremover. Lengter etter å komme ut i hagen. Ikke godt med masse snø å vasse i.


Dagens innlegg er om rødkattebusk. En busk jeg er veldig glad for å ha i hagen. Her henger den over en pergola, og må jevnlig klippes for å holdes i sjakk. Den kan få opptil 3-4 m lange grener. Det finnes 2 sorter. En hunn og en hann plante. Hunnplanten får bare grønne blader. Den får små grønne frukter som kan minne om kiwi. Hannplanten som vi har skifter farge på bladene gjennom sesongen, og er dekorativ. Har svak sitronduft, og utsondrer noen stoffer som katter liker godt.


Busken blir finest når den får stå i solen. Herdighetsgrad til sone 5. I mai blir det hvitt på bladene.

Den blomstrer også med små hvite blomster på undersiden av bladene. De har liten prydverdi.

Jeg har gått gjennom arkivet og kan ikke finne noen oversiktbilde med rosa blader. Denne busken kan anbefales. Mannen kom hjem med en bukett tulipaner i dag. Ønsker dere en god helg.
Hanne-Lise.

9 kommentarer:

 1. Sjovt navn, vi kalder den kamæleonbusk på dansk. Det er spændende at følge dens farveskift. Vi har den plantet op ad en sydmur, og der trives den godt. Vi beskærer den flere gange i løbet af sommeren.
  Det var da en sød buket fra din mand.
  Også en god weekend til dig!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna. Gøy å høre hva dere kaller den på dansk. Er veldig glad i den. God helg til deg.
   Hanne-Lise.

   Slett
 2. Hei Hanne-Lise.
  Ja, det er en flott plante. Jeg har aldri sett en med helt grønne blader. Jeg har den samme her med rosa blader. Naboens katt har besøkt den flere ganger. Vakre tulipaner.
  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Har heller ikke sett hunnplanten. Jeg har netting rundt stammen, så de ikke kommer til. Elsker tulipaner. God helg til deg.
   Hanne-Lise.

   Slett
 3. Hei Hanne-Lise

  ja der bliver også noget af et vejromslag hos os - +10 i midten af ugen, det er lunt!

  Jeg har selv en Kiwi voksende og tror også denne er en slægtning, og den giver frugter hvis du havde en hun plante, det er da morsomt!

  Godt du er frisk på haven!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten.
   Jeg har ikke sett hunnplanten, så jeg vet ikke hvordan den ser ut. Det kan godt være det er en slektning. Nå har jeg vært inne siden begynnelsen av desember. Lengter etter å komme ut. God helg til deg.
   Hanne-Lise.

   Slett
 4. Jeg er misunnelig på rødkattbusken din, får ikke til min, den verken vokser eller får fine blad. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 5. Hei Ingeborg. Eneste rådet jeg kan gi. Ikke gi opp. God helg til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 6. Hei Hanne-Lise.

  Denne har jeg virkelig lyst til å prøve. Syns den er kjempefin! Noen i nabolaget har den oppetter husveggen. Veldig flott!
  Her er det plassen som er problemet, men kanskje jeg skulle la den klatre i et tre?

  :-)

  SvarSlett